Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на класическия автомобил отваря врати в Кипър

В крайбрежния град Лимасол в Кипър днес врати отваря първият в страната Музей на класическия и исторически автомобил. Над 70 уникални ретро коли, принадлежали на известни политици, филмови звезди, бизнесмени или обикновени хора, ще бъдат изложени в него.

Новият Музей на класическия и исторически автомобил в Кипър заема площ от 1000 квадратни метра. На нея са разположени безценни антики от най-голямата частна колекция исторически коли в Кипър - на Димис Мавропулос, ветеран-участник в много кипърски и международни ралита. Създаването на такъв музей е негова мечта от години. Всички коли са закупени от него чрез търгове или пряко договаряне със собствениците им и се поддържат от него с оригиналните им аксесоари. 

Изложението представя автомобилопроизводството в продължение на един век. Сегашните експонати са били действащи превозни средства и собственост на известни политици, филмови звезди, бизнесмени или обикновени хора. Най-стар е форд от 1912-а година, изработен изцяло от бронз. Сред най-интересните исторически коли е бронираният кадилак с тегло от над 4 тона, който е произведен специално като дарение от правителството на САЩ за първия президент на независим Кипър архиепископ Макариос ІІІ през 1977-а година. Той обаче не го е използвал, тъй като е починал два месеца, преди колата да пристигне на острова. В музея е и един от трите коли ровър, с които се е движила бившият британски премиер Маргарет Тачър. Феновете ще видят и прочутата зелена кола на филмовия герой Мистър Бийн.

Експозицията включва и стари автобуси, осигурявали транспорта на острова, трактори от 1930-а година, селскостопански машини.

Музеят ще предлага също така и ретро разходки. Желаещите ще могат да наемат класическа кола с шофьор за обиколка из града, а също така за своето сватбено тържество.

Едно евро от стойността на всеки билет ще бъде предоставяно за благотворителни инициативи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!