Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов инцидент с турска фрегата, заплашвала норвежки кораб, засили напрежението между Турция и Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Остра реакция предизвика днес в Кипър поредната провокация срещу суверенните му права от страна на Турция. Правителството ще протестира пред междунардната общност за инцидента, при който турска фрегата е отправила заплахи към норвежки кораб, намиращ се в териториалните води на Кипър.

Турската фрегата е предприела действия срещу норвежкия изследователски кораб, извършващ сеизмични проучвания за находища на природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър. На 1-ви февруари вечерта норвежкият кораб, работещ по договор с френска компания, е бил предупреден, че навлиза във води “под турска юрисдикция” и са му отправени заплахи. След малко повече от 5 часа корабът се е оттеглил. Инцидентът става в района на три участъка, лицензирани от правителството на Кипър за сондажи за природен газ, които се намират от южната страна на острова.

Министърът на отбраната Фотис Фотиу потвърди, че е имало опити за сплашване срещу норвежкия кораб от турската военна фрегата. Според него това е част от стратегията на Турция чрез заплахи и предизвикателства да създаде напрежение и криза в региона. Той посочи, че Кипър няма да прекрати работата си по проектите за своята енергийна сигурност. Военният министър направи изявленията след посещението си на американския разрушител, който акостира днес в Лимасол.

Външният министър Йоанис Касулидис нарече инцидента “абсолютно неприемлив” и заяви, че правителството ще изпрати протест до ООН, както и ще уведоми САЩ, Франция и Норвегия, чиито компании работят в района. Касулидис призова международната общност да обърне внимание на най-новите турски провокации и постави въпроса дали тази обстановка създава климат за водене на преговори за обединяване на страната.

Политическите партии в Кипър остро реагираха както за грубото нарушаване на суверенните права на страната и международното право, така и за забавената реакция на правителството.

Инцидентът става на фона на продължаващите сеизмологични проучвания на турския изследователски кораб “Барбарос Хайредин Паша”, който миналата седмица за втори път след декември миналата година наруши териториалните води на Кипър като навлезе в тях от североизточната страна на острова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!