Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу се срещнаха за преговори по Кипърския въпрос

| обновено на 11.02.14 в 15:41
Снимка: Бранислава Бобанац

В Кипър бяха възобновени преговорите за обединяване на разделената вече 40 години страна. Още тази седмица ще се срещнат преговорящите екипи на двете кипърски общности. За това се договориха на първата си среща днес техните лидери Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу.

С продължилата близо час и половина първа среща на лидерите на двете кипърски общности – на кипърските гърци, президентът на Кипър Никос Анастасиадис, и на кипърските турци Дервиш Ероглу, бе поставено началото на новия кръг преговори за обединяване на Кипър. Това ще стане на базата на двузонална, двуобщностна федерация, при единен суверенитет и международно представителство, се казва в съвместната декларация, която лидерите подписаха днес. Документът бе прочетен официално от специалния представител на ООН в Кипър Лиза Бутенхайм.

С декларацията Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу се съгласиха, че статуквото е неприемливо и продължаването му ще доведе до отрицателни последици и за двете общности. Лидерите потвърдиха, че уреждането на спора ще има положително въздействие върху целия регион и ще е от полза преди всичко за кипърските турци и кипърските гърци. Анастасиадис и Ероглу заявиха решимостта си започващите преговори да се фокусират върху постигането на конкретни резултати и решение възможно най-скоро. След това договореностите за уреждане на Кипърския проблем трябва да бъдат одобрени от двете кипърски общности на едновременни референдуми.

Сред политическите партии в Кипър обаче има опасения, че текстовете дават възможност за образуването на конфедерация, а не федерация, което би довело до окончателното разделяне на страната.

Двамата лидери упълномощиха днес своите главни преговарящи да се срещнат още тази седмица, за да се определи методологията и графика на преговорите.

Анастасиадис и Ероглу не направиха изявления преди или след срещата. “Едно добро начало”, бе краткият коментар на кипърския президент при завръщането му в Президентския дворец. Той ще направи изявление, в което ще анализира съвместната декларация и преговорния процес, на специална пресконференция в сряда.

Преговорите за решаване на 40-годишния Кипърски въпрос имат активната подкрепа на международната общност. Председателите на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой излязоха със съвместно изявление, с което приветстват постигнатото днес споразумение между лидерите. Според тях одобрената съвместна декларация дава солидна основа за възобновяване на преговорите и постигането на жизнеспособно цялостно уреждане на Кипърския проблем.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!