Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Анастасиадис с обръщение преди преговорите за обединение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще направи тази вечер обръщение към народа на страната във връзка с подновяването на преговорите за обединяването на разделения вече 40 години остров. Той ще анализира съвместната декларация за решаване на Кипърския въпрос, която той подписа с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, и преговорния процес.

Декларацията, подписана от двамата лидери по време на първата им официална среща вчера, даде възможност след повече от година и половина да се възобновят преговорите за решаване на Кипърския въпрос и обединяването на страната. Първата среща на главните преговарящи от двете страни е насрочена за петък.

Съвместната декларация очертава рамката и основните принципи на преговорите, тя не е окончателно решение, а началото на трудни усилия за постигане на желаните цели, подчерта президентът в кратко изявление. Той призова политическите партии в страната и народа да подкрепят преговорите и да покажат високо ниво на патриотизъм, за да се “сложи край на неприемливото положение, което поддържа острова и народа на Кипър разделени от 40 години”.

Анастасиадис обеща в изказването си тази вечер да разсее съмненията около записаното в съвместната декларация, тъй като някои от нейните пунктове предизвикаха опасения сред политически лидери и обществото. Президентът трябва да убеди най-вече коалиционния си партньор партия ДИКО, според чието ръководство декларацията разглежда само въпросите на управлението на бъдещия обединен Кипър, но не и въпросите на територията, собствеността и гражданството.

Подновяването на преговорите за обединяването на Кипър предизвика мощна международна реакция на одобрение и подкрепа. Председателите на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой, премиерите на Великобритания и други европейски страни, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и Съветът за сигурност приветстваха решението в Кипър и обещаха своята подкрепа. Със специално изявление излезе и Белият дом, в което той акцентира върху два много важни за кипърците пункта. САЩ поставиха въпроса за съдбата на Фамагуста, както и потвърдиха, че стоят зад суверенните права на Кипър да експлоатира своите газови находища в изключителната си икономическа зона в Средиземно море.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!