Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес започва среща на главните преговарящи по Кипърския въпрос

Снимка: Бранислава Бобанац

Днес започва среща на главните преговарящи по Кипърския въпрос, главно по процедурни въпроси, след подписаната във вторник съвместна декларация от президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу.

Декларацията, която направи възможно възобновяването на преговорите, не е окончателно решение на Кипърския проблем, тя поставя основните принципи и рамката, в които то да се намери, заяви Анастасиадис. Окончателното решение ще бъде взето от суверенния народ чрез два едновременни референдума, като изрично са изключени всякакви форми на арбитраж. Изключени са и всякакви ограничения или графици в преговорите, посочи Анастасиадис.

Обръщайки се към гражданите на Кипър, президентът ги увери в трите принципа на бъдещия обединен Кипър като член на ООН и ЕС - единен международен правосубект, единен суверенитет и единно гражданство. В декларацията изрично и недвусмислено е забранено обединението на цялата или на част от страната, всяка форма на разделение или отцепване и всякакви едностранни действия за промяна на системата. 

Разяснявайки параметрите на съвместната декларация, Анастасиадис акцентира специално върху бъдещото държавно устройство на обединен Кипър и гражданството в него - два ключови момента, които вече създадоха опасения сред политиците и обществото. Президентът заяви, че в съвместната декларация никъде не се говори за създаване на нова държава, а става въпрос за развитие и усъвършенстване на републиката и трансформирането й в двузонална федерация. Двете съставящи я страни ще имат правомощия, определени им от федералната конституция, извън правомощията на централното правителство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!