Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5000 души стачкуват в Кипър срещу одобрения от правителството спорен законопроект за приватизацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър днес стачкуват над 5000 работници в отговор на одобрения от правителството вчера спорен законопроект за приватизацията. Приемането му се изисква от тройката международни кредитори и е задължително условие за отпускането на следващия транш от 236 млн. евро за Кипър.

В 24-часова национална предупредителна стачка излязоха в полунощ служителите от кипърската държавна телекомуникационна компания СИТА и от пристанищата. В 7 ч. сутринта започна 12-часовата стачка на работещите в държавната електроснабдителна компания. След двете протестни демонстрации, събрали хиляди хора, това е първата мащабна стачка в Кипър срещу политиката на тройката международни кредитори, наложена чрез споразумението за спасителния заем и прилагана от правителството.  

В сряда и четвъртък работещите в засегнатите три компании проведоха 3-часови предупредителни стачки. Днес в тях работят основно служителите, обезпечаващи дейностите по сигурността на държавата и безопасността на компаниите. Заради стачката е намалено производството на електроенергия и от сутринта възникнаха проблеми в електроснабдяването и спирания на тока в различни райони на страната. За това компанията предупреди още вчера, като обяви график на възможните прекъсвания. Синдикатите в стачкуващите компании призоваха общественоста да прояви разбиране към причинените неудобства.

Законопроектът за денационализацията, както е наречен, бе приет вчера от правителството, въпреки острата реакция на синдикатите и опозиционните политически партии, а четиримата министри от коалиционния партньор - партия ДИКО, се въздържаха при гласуването.
За приватизацията на трите печеливши дружества настоява тройката, определяйки я като единствена възможност да се осигурят приходи от 1.4 млрд. евро в бюджета на страната. Синдикатите и опозиционните политически партии са против продажбата на печелившите компании, определяйки я като разграбване на националното богатство, опасна за икономиката на страната и обществото, нарушаваща трудовите и социални права на работещите. 

Финансовият министър Харис Георгиадис коментира, че законопроектът само определя процедурната рамка. Той увери работниците, че правата им са защитени и че тяхното мнение ще бъде отчетено при обсъжданията. 

Разглеждането на спорния законопроект в парламента започва в понеделник и законът трябва да е факт до 6 март, за да може Кипър да получи четвъртия транш от спасителния заем в размер на 236 млн. евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!