Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 деца и младежи с увреждания са приети в нов център в Горна Оряховица

Дом за деца в Г. Оряховица
Снимка: Катя Чорова

12 деца и младежи с увреждания са приети в новия Център за настаняване от семеен тип в Горна Оряховица. Той е вторият в страната, изграден е с 820 хиляди лева по Оперативната програма "Регионално развитие". Оскъпяване на строителството е наложило община Горна Оряховица да дофинансира проекта със 150 хиляди лева.

12-те деца и младежи с увреждания, които живеят в Центъра, са изведени от специализираните домове в селата Илаков рът и Горски Сеновец. В сградата има и стая за спешно настаняване на деца в риск, каза ръководителят на проекта Гергана Тодорова.

Къщата е изградена така, че да отговаря на изискванията за една домашна среда за отглеждане на децата. Сградата се състои от седем спални, сервизни помещения, трапезария с кухня, три занимални и три детски площадки, оборудвани със съоръжения за деца с увреждания. Всяка стая е обзаведена за две деца, всяко дете разполага с компютър.  

14 души се грижат за децата с увреждания, а 170-те хиляди лева за издръжката на Центъра до края на годината са осигурени по европроект. Любопитен е фактът, че този Център е първата нова обществена сграда, построена в Горна Оряховица след 1989-а година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!