Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Значителни облекчения в ограничителните мерки върху банките обяви Министерството на финансите в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две значителни облекчения в ограничителните мерки върху банките в Кипър обяви Министерството на финансите. С издаденото 27-о по ред постановление за капиталовия контрол се премахват всички ограничения по отношение на срочните банкови депозити. Действащите до момента разпоредби не разрешаваха тегления, прехвърляния и предсрочно прекратяване на депозитите, което блокира много средства на вложителите.

Освен това се увеличава разрешената сума за месечни парични преводи в рамките на републиката, независимо от целта, без представяне на уведомителни документи. Сегашният лимит за физическо лице от 15 000 евро се вдига до 20 000 евро, а за фирмите - от 75 000 евро на 100 000 евро.

Отслабването на строгите мерки обаче не засяга ограниченията за теглене на пари – до 300 евро на ден от банкомат, и изнасянето зад граница на повече от 3000 евро. Остава в сила и забраната за осребряването на чекове. Още не е разрешено откриването на нови сметки. Запазват се и ограниченията върху банковите трансфери за чужбина.

Строгият контрол върху капиталовите потоци в банките на Кипър бе въведен през март миналата година. Той дойде след решението на Еврогрупата за “подстригване” на банковите депозити, за да се предотврати масово изтегляне на пари от банките.

Отхлабването на примката стана възможно сега, след като Кипър изпълни изискванията на тройката за преструктуриране на кооперациите и кооперативните банки, както и за рекапитализация на банките. Така бе завършен вторият етап от приетата през август миналата година пътна карта за постепенно премахване на ограничителните мерки. Третата фаза в тяхното облекчаване се очаква през март - април, след приключването на сливането на кооперативни кредитни институции и напредъка в плана за преструктуриране на Банката на Кипър. Пълното отпадане на ограниченията за движение на капитали в Кипър и извън него ще зависи от изпълнението на споразумението с тройката и възвръщането на доверието на вложителите в банковата система на Кипър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!