Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократическата партия, която е коалиционен партньор в управлението на в Кипър, напуска правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една година след избирането си правителството в Кипър е изправено пред политическа криза. Демократическата партия, която е коалиционен партньор, реши да напусне правителството поради принципни несъгласия с политиката на президента Никос Анастасиадис. 

След осемчасово заседание на Изпълнителното бюро, завършило късно след полунощ, Демократическата партия (ДИКО) обяви, че се оттегля от правителството и призова излъчените от нея четирима от общо 11 министри да подадат оставки от постовете си до 4-ти март. Това са министрите на търговията, енергетиката и туризма, на отбраната, на здравеопазването и на образованието и културата. Правителството на президента Анастасиадис положи клетва на 1-ви март 2013-а година.

Според ДИКО президентът на практика е анулирал предизборното споразумение между двете партии с подписаното от него на 11-и февруари споразумение с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, с което стана възможно преговорите за обединяването на Кипър да бъдат възобновени.

Лидерът на ДИКО Николас Пападопулос отправи много силна критика към президента и обяви, че има "сериозни опасения" за условията в документа. Според него със споразумението Анастасиадис - Ероглу се дават безпрецедентни отстъпки на кипърската турска страна за сметка на кипърската гръцка страна, възстановяват се фразеологията и разпоредбите от Плана Анан, който беше отхвърлен на референдум от кипърската гръцка общност.

Конструктивна неяснота, признаване на съществуването на договорените въпроси, възстановяване на концепцията за двойно гражданство са други отрицателни аспекти в споразумението според ДИКО. В същото време в документа не са засегнати важни за кипърските гърци въпроси като сигурността, оттеглянето на турските войски и на заселниците, завръщането на бежанците.

Демократическата партия не е против преговорите като начин за решаване на кипърския проблем, но смята, че след това споразумение преговорите започват от много лоша база, която ще доведе до много лошо решение.

Партията изрази различни от ДИСИ и от президента Анастасиадис позиции по въпроса за приватизацията на полудържавните организации. Четиримата й министри се въздържаха при приемането на законопроекта за денационализация от правителството.

ДИКО подчерта, че ще продължи да действа последователно и с чувство за отговорност при всички критични въпроси, свързани специално с отношенията между Кипър и тройката международни кредитори, тъй като "спазването на тези ангажименти е единственият начин да се измъкнем от меморандума".

Решението трябва да бъде потвърдено от централното ръководство на партията в сряда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!