Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ямбол започва международният маскараден фестивал "Кукерландия"

Снимка: www.kukerlandia.com
От 5-и до 9-и март в Ямбол ще се състои 15-ият международен маскараден фестивал "Кукерландия". В състезателната програма на маскарада ще се включат кукерски групи от цялата страна. 14 огромни кукерски маски с височина три метра ще посрещат гости в своя град, наречен Кукерград. Той символично ще бъде отключен тази вечер в 17.30 часа, след традиционното карнавално шествие по централните ямболски улици.

Новите 6 маски са изработвани повече от месец и придават характерната за региона традиция, обяснява техният дизайнер Таня Стоилова: В Ямболския регион кукерските маски не изглеждат така страшни, както в Перник и другите останали райони. Това, което е характерно, е, че те са по-цветни, по-красиви, по-шарени, по-закачливи. Най-старите маски са тези, които са правени от кожа, с животински изображения. Ние се опитваме да покажем това, но със съвременни материали и съвременен дизайн.

Официалното откриване на тазгодишното издание на "Кукерландия" ще е в петък на 7-и март с шоу с тъпани и заря. Състезателното дефиле ще е на 8-и и 9-и март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!