Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-чистият въздух в София е в Горна Баня и Банкя, а най-мръсният – в „Дружба“ и на Орлов мост

Природозащитници често демонстрират на "Орлов мост" - мястото с най замърсен въздух в столицата
Снимка: БГНЕС

Основният проблем на въздуха в София е замърсяването с фини прахови частици, заяви пред БТА Валери Серафимов от Изпълнителната агенция по околна среда. С по-чист въздух са кварталите "Горна Баня" и "Банкя", където преобладаващо се използва природен газ за битово отопление.

Данните за 2013 г. за столицата показват, че най-много дни нормата е превишена в район „Дружба“ - общо 110 и на Орлов мост -100.

Превишение има и в другите софийски пунктове – „Павлово“, „Хиподрума“ и „Надежда“. Специалистът отбеляза, че нивата на други атмосферни замърсители, регламентирани от европейското и национално законодателство, са значително под допустимите норми - бензен, въглероден оксид, олово, кадмий, никел.

В страната най-чист е въздухът на родопският връх Рожен, а Пловдив и Варна са с най-много превишения на нормите за фини прахови частици за година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Замърсяването на въздуха е погубило 7 млн. души за една година

Седем милиона души са починали в резултат на замърсяването на въздуха през 2012 г., съобщава БГНЕС по данни на Световната здравна организация (СЗО). На база на резултатите може да се направи предположение за връзка между замърсяването на въздуха..

публикувано на 25.03.14 в 16:24
смог прах

Отново наднормено запрашаване на въздуха в София, Перник и още 13 града

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в 15 града в страната, съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по околна среда. Фини прахови частици в повече са регистрирани в Бургас, Несебър, Горна Оряховица, Враца, Видин, Перник, Плевен,..

публикувано на 20.02.14 в 13:52

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в София, Перник и още 13 града

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в 15 града в страната, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда. Фини прахови частици в повече са регистрирани в Бургас, Несебър, Варна, Горна Оряховица, Видин, Перник, Плевен, Ловеч,..

публикувано на 19.02.14 в 12:48