Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"EVN България-Електроснабдяване" няма да извърши исканото от ДКЕВР плащане към НЕК

Снимка: БГНЕС

"EVN България-Електроснабдяване" няма да извърши исканото от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране плащане към Националната електрическа компания, пише в разпространено до медиите становище на компанията.

Във връзка със седемдневния срок, даден от държавния регулатор за извършване на плащанията към Националната електрическа компания, от EVN  подчертават, че все още има некомпенсирани разходи от НЕК към дружеството, свързани със задължителното изкупуване по закон на енергията от възобновяеми енергийни източници за периода от 1-ви юли 2012-а г. до  31-ви юли 2013-а г.  Това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция, което дава основание на EVN-България да реши как да изпълни своите договорни отношения с НЕК: или чрез извършване на плащания, или чрез прихващане на задължения срещу дължими вземания от НЕК, се казва още в становището на компанията.

С цел отхвърляне на всякакво съмнение, на този етап от EVN са категорични, че няма да извършат исканото от Държавната комисия плащане към НЕК, тъй като вече са заплатили въпросната сума през посочения по-горе период, в изпълнение на законовите си задължения към ВЕИ производителите. Предвид създадената ситуация в сектора, компанията потвърждава своята готовност да участва в конструктивен диалог за намиране на разумно решение при равно третиране на всички участници и очаква всички отворени въпроси да бъдат решени заедно с ДКЕВР и НЕК по пътя на преговорите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!