Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готова е жалбата на БСП до Конституционния съд заради указа на президента

Снимка: БГНЕС
БСП е готова с жалбата си до Конституционния съд заради разпределението на партийната квота в ЦИК с указа на президента Росен Плевнелиев. Съобщението направи заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Левицата очаква окончателното мнение на ДПС и "Атака" дали ще подкрепят жалбата.

За внесения проект от ГЕРБ за увеличаване състава на ЦИК чрез промени в Изборния кодекс и за възможната подкрепа от страна на ДПС Мая Манолова коментира:
Законопроектът на ГЕРБ е написан с една цел - да спаси кожата на президента Плевнелиев и в този смисъл може да бъде кръстен "За кожата на един президент". Дали ще го спаси, обаче. По-скоро не, защото сламката, която му подавате, е толкова тънка и крива, че тя определено ще се скъса и ще го потопи окончателно. ДПС, аз съм сигурна, че в момента, в който по-детайлно се запознаят с текстовете, те няма как да приемат едно към едно подобни безумия на разпоредби, но има и други начини, чрез които законността може да възтържествува, т.е. те да получат това, което им се дължи по закон, още един член в ЦИК.

Аз няма да слизам на нейното махленско ниво, за това кой закон е по-приложим и кои текстове са по-законосъобразни, коментира думите на Манолова Десислава Атанасова от ГЕРБ: Оценката за Изборния кодекс на госпожа Манолова мисля, че вече е факт и считам, че е по-достойно тя да понесе отговорност за всичко, което сътвори. За това, че изборният процес ще зацикли и всичко е в хаос, дори и разговорите и консултациите по отношение на функционирането и създаването на РИК-овете в цялата страна са под въпрос. Това се дължи  на изборния комикс Мая Манолова и това сега дава своите резултати.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!