Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Еврогрупата е оптимист за икономиката на Кипър

Председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум разговаря с президента на Кипър Никос Анастасиадис
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум е в Кипър за разговори по състоянието на икономиката една година след споразумението с кипърските власти.

Еврогрупата стои зад вас, защото начинът, по който се изпълняват всички ангажименти от програмата, заслужава нашата подкрепа, заяви Йерун Дийселблум след срещите си с президента на Кипър Никос Анастасиадис и финансовия министър Харис Георгиадис.

Състоянието на банковата система, ограниченията върху капиталовите потоци, публичните финанси и предстоящите стрес-тестове за кипърските банки бяха сред основните теми на техните разговори.

Председателят на Еврогрупата поздрави президента и правителството на Кипър за свършената работа по възстановяването на страната през изминалата една година от драматичното постигане на споразумение между Кипър и тройката международни кредитори. Дийселблум заяви, че е оптимист, че въпреки трудностите, Кипър ще се възстанови в кратък период от време и ще се отвори нова перспектива за страната и нейната икономика. Той насърчи кипърските власти да продължат темпа на изпълнение на меморандума, за да се възвърне доверието в икономиката и финансовата система.

Според Дийселблум не е необходима друга по-нататъшна намеса от страна на Еврогрупата в Кипър, тъй като програмата на правителството е много ефективна и добре организирана.

Финансовият министър Харис Георгиадис заяви, че провежданата политика в съответствие със споразумението с Тройката ще продължи и предвидените амбициозни структурни реформи ще положат основите на един много по-жизнеспособен икономически модел за Кипър.

На последното си заседание на 10-и март Еврогрупата изрази задоволството си от изпълнението на програмата за реформи в Кипър, особено след приемането на закона за приватизация, и одобри следващия транш от 150 милиона евро за страната.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!