Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър се провежда екологичната инициатива "Да почистим Кипър за един ден”

Снимка: www.rv.org.ua

Над 9000 доброволци, 105 общини, близо 90 неправителствени организации, фирми и граждани обединяват усилията си днес за голямото почистване на Кипър.

Екокампанията се провежда в страната за втори път. Тя е под егидата на комисаря за околната среда на Кипър Йоанна Панайоту и се организира съвместно със специално създадената доброволческа група "Нека го направим, Кипър!".

Целта е не само да се почисти островът за един ден, но той и да се запази чист след това. Много важно е и да се развие особено сред младите хора, необходимото екологично съзнание, подчертаха организаторите.

Тази година участието в кампанията е много активно – над 2 пъти по-голямо, отколкото при първото й издание през 2012-a година. Тогава са се включили близо 4000 доброволци, които са събрали около 20 тона отпадъци.

Част от събраните днес количества, които могат да бъдат рециклирани, ще бъдат предадени за преработка, което ще засили екологичният ефект.

Кипърци изхвърлят по 2 килограма боклук на ден, с което те са в челото на страните - членки на ЕС по производство на отпадъци на глава от населението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!