Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачански села отбелязаха Лазаровден

Снимка: РАДИО ВИДИН

И тази година на Лазарова събота в много врачански села момичета обикаляха домовете и изпълняваха стария обичай лазаруване. 

Лазаруването е момински ритуал за плодородие и благоденствие на цялото село, припомня етнографът Недка Димитрова.

Девойки на предженитбена възраст, пременени, натъкмени, облечени в най-хубавите си копринени, кенарени ризи, с най-хубавите си вълненици, които са направени от тях, изтъкани, изпредени, изплетени и т.н. Събрани на групички вървят от къща на къща. Всяка една къща в селото трябва да бъде посетена от тези хубави млади девойки, които пеят весели лазарски песни и съответно стопанките за този хубав песенен поздрав трябва да дарят лазарките с бели, несварени яйца, каза Димитрова.

И до днес традицията на лазаруването е жива в малките населени места във врачанско, сред които и село Камено поле.

Едната от дъщерите ми е облечена в национална носия. Похвали се, че е минала през много къщи, че я дарували с яйца. Става въпрос за 60 яйца, към които вече е насочила вниманието си какви цветове и багри ще събере в тях, за да бъдат уникални, да боядиса хубави великденски яйца, обясни една от жителките на селото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Историческия музей в Търговище имаше празненство за Лазаровден

Възстановка на пролетния обичай Лазаруване се проведе днес в Историческия музей в Търговище. Лазарките бяха от Детска фолклорна група "Севдана с ръководител Димитър Рачев и Вокална група "Пъстра китка" с ръководител Росица Милкова . По време на..

публикувано на 12.04.14 в 13:07

Днес се празнува Лазаровден

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден. Според българската народна традиция, Лазарова събота е денят, в който се чества превръщането на подрастващите момичета в моми за женене. Празникът е сред най-тачените в Ямболския край...

обновено на 12.04.14 в 11:44