Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски и чуждестранни граждани ще могат да закупят от новите шестгодишни държавни облигации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипърски и чуждестранни граждани ще могат да закупят от новите шестгодишни държавни облигации, които Кипър започва да емитира. Първите ще бъдат пуснати на пазара в началото на юни.

Правителството на Кипър реши да пусне дългосрочни, 6-годишни държавни облигации, предназначени за физически лица, като първи опит за тестване на вътрешния пазар и стъпка към връщането си на международните финансови пазари.

Според Министерството на финансите на Кипър тези облигации са надеждна инвестиция, с добра ликвидност и нисък риск. Те ще бъдат регистрирани на фондовата борса на страната и прехвърлянето на друг притежател ще бъде предмет на определени ограничения. Лихвата в края на 6-годишния срок на падеж ще стигне 5.75%. Тези държавни облигации са предмет и на особено благоприятен данъчен режим, подчертаха от министерството. 

Минималният размер на всяко искане за облигационния пазар ще бъде в размер на 1000 евро. Емисиите ще бъдат издавани в първия работен ден на всеки месец, като първата е на 2 юни. Те ще бъдат от името на правителството на Кипър и ще бъдат достъпни за обществеността, подчертаха от финансовото министерство.

Обявената програма е първата стъпка, с която Кипър се опитва да се върне на международните финансови пазари. Целта на правителството е това да стане преди изтичането на срока на споразумението с тройката, т.е. до март 2016 г. Кипър бе лишен от достъп до международните финансови пазари през май 2011 г. заради дълговата криза. Последната спасителна програма на тройката международни кредитори наложи безпрецедентното „подстригане” на негарантирани банкови депозити, рестриктивни мерки за финансова стабилизация и контрол на капиталите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!