Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЕЦ "Козлодуй" няма да плаща дивидент на БЕХ, за да удължи експлоатацията на 5-и и 6-и блок

Снимка: БГНЕС
Според енергийния министър Драгомир Стойнев АЕЦ "Козлодуй" ще бъде освободена от задължението да плаща дивидент на Българския енергиен холдинг, за да може със собствени средства да удължи експлоатацията на 5-и и 6-и блок.

Според въведената преди две години схема от печалбата на АЕЦ "Козлодуй" се отчислява дивидент към Българския енергиен холдинг. За миналата година той е 280 000 000 лева. Нееднократно от АЕЦ "Козлодуй" са настоявали дружеството да бъде освободено от това задължение, за да изпълни без заеми, а само със собствени средства проекта за удължаване с 10 години на работата на 1000-мегаватовите 5-и и 6-и блок.

По този повод енергийният министър Драгомир Стойнев заяви: Нека да видим финалните разчети, които ще са им необходими именно за удължаването на 5-и и 6-и блок. На база тези разчети вече ще предприемем и ние нужната политика, така че да има осигурени средства за модернизацията на 5-и и 6-и блок - така че, не се притеснявайте. Уверявам ви, средства ще има и 5-и и 6-и блок ще продължат да работят. За момента е приоритет №1 именно модернизацията на 5-и и 6-и блок; номер 2 освен "Южен поток" е и бъдещото изграждане на 7-и блок.

Енергийният министър каза още, че се водят интензивни преговори с "Уестингхаус", но 7-и блок ще бъде изграден само при ясно структуриран финансов модел. По повод обявеното намерение от държавата отново да стане собственик на обявения във фалит торов завод "Химко" и да възстанови част от производството му, Драгомир Стойнев заяви: Парите са заделени - не само за придобиването на "Химко", а и за модернизацията на "Химко". За съжаление, отново имаме поредните рекетьори, които са завели дело в Апелативния съд. Именно поради тази причина синдикът не може да обяви и втория търг, на който ние ще се явим и ще закупим "Химко".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!