Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторският блок сезира главния прокурор, ДАНС и ЕК заради чужд натиск за промени в Закона за енергетиката

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор, ДАНС и Европейската комисия ще бъдат сезирани заради чужд натиск за промени в Закона за енергетиката заради проекта "Южен поток". От Реформаторския блок обявиха, че разполагат с документи за това. Мартин Димитров от Реформаторския блок представи документ, който опровергавал думите на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов, че няма натиск от страна на Русия. Документът е от 13 август 2013 година

Служебна бележка, предложение на "Южен поток" - Транспорт, за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, тоест това, което е казал Айолов, е лъжа. Имаме основателните съмнения, че са били внесени от двама български депутати. По тази причина ние смятаме, че има намеса на чужда сила в българското законодателство и това е основателна причина да сезираме главния прокурор, ДАНС и Европейската комисия, защото трябва да бъде проведено пълно разследване по този повод. Предстои гласуване на второ четене на законопроект, за който имаме основателни съмнения, че е изготвен някъде извън България срещу интересите на българските граждани и срещу интересите на ЕС; законопроект, който води до високи цени на газа, тока и парното.

Реформаторите напомнят с документи от 19 февруари тази година, с които депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков внасят промени в Закона за енергетиката за така наречените „морски газопроводи“. Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков, тук става въпрос за национално предателство:

Всичко, което се прави, за да се предотврати спазването на европейското законодателство, е с цел да има високи цени в частен интерес на една определена фирма-доставчик.

Реформаторският блок настоява Министерството на икономиката и енергетиката да разкрият съдържанието на всички документи и ако има виновни, те да понесат отговорността си.

На днешното си заседание правителството регламентира изискванията към устройството и безопасната експлоатация на подводните газопроводи, както и за контрола, осъществяван над тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!