Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1300 сигнала за неправомерно използване на лични данни

| обновено на 16.05.14 в 13:50
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на личните данни получи около 1300 сигнала за нарушения, свързани със съмнения за неправомерно използване на лични данни в подписки на партии и коалиции за регистрация в изборите или при тяхното последващо администриране. Това заяви председателят на Комисията Венцислав Караджов. 

От Комисията са установили, че ЦИК са взели мерки за казусите, при които може да се предполага възможността за нерегламентиран достъп до лични данни

Предстои екипи на Комисията да започнат проверки на различни политически партии, за регистрационните подписки на които има оплаквания, че съдържат лични данни на хора, които никога не са се подписвали в съответния списък, обясни Караджов.

На въпроса дали от Комисията могат изцяло да гарантират, че при самото провеждане на предстоящите европейски избори няма да има злоупотреби с лични данни, председателят на Комисията за защита на личните данни каза, че абсолютни неща в живота не съществуват и не е Комисията органът, който може изцяло да гарантира, че злоупотреба с лични данни няма да има

Нашата цел е да упражним контрол и да създадем работещ механизъм в защита на личните данни. И ако установим, че е извършено престъпление, то следва да сезираме компетентните органи, които да извършат проверка и да установят кой ще понесе санкцията на закона, каза още Караджов.

Подробностите чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!