Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на Белия дом Джей Карни се оттегля от поста си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Белия дом Джей Карни се оттегля от поста си. Неочаквано това обяви президентът Барак Обама пред журналистите по време на брифинг и благодари за съвместната им работа. Президентът нарече Карни "най-близък съветник и приятел".

49-годишният Джей Карни заема тази длъжност почти 3,5 години. Засега той не каза какви са плановете му за бъдещето, но поясни, че иска да отдели време на семейството и на двете си деца. От 1989 до 1993 г. Карни работеше като кореспондент на сп. "Тайм" в Москва. На въпросите на журналистите дали не възнамерява да се върне отново на работа в Русия, той каза, че засега няма такива намерения.

Постът на Карни ще заеме неговия заместник 39-годишния Джош Ърнест. Журналистите посрещнаха с овации назначението му. При отсъствие на Джей Карни той е информирал медийте и е отговарял не един път на въпросите им. Ърнест е член на екипа на президента като Директор по комуникацийте още от първата му президентска кампания през 2008 г. Карни ще се оттегли през следващия месец, но Ърнест ще заеме мястото му още следващата седмица при предстоящото пътуване на Обама до Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!