Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Не съм доволен от отговорите на Орешарски за "Южен поток"

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е доволен от отговорите на премиера Пламен Орешарски по време на Консултативния съвет за национална сигурност по отношение на проекта "Южен поток":

Включително стигна до там да ми каже, че не е чел пълномощното, с което и какво точно сме отказали да преговаряме ние в Европейската комисия, по-точно сме дали те да преговарят, а не го бил чел пълномощното. Не чел договора, не чел това, не чел онова, не знаел какво пише в рамковото споразумение за Седми реактор. Това до голяма степен още повече ме плаши, защото няма как да не ги е чел, няма как да не ги знае, но може би са толкова нелицеприятни, че не посмя да го каже, защото се протоколираше съвета.
Бойко Борисов коментира, че е постигнато съгласие оставката на кабинета да се подаде два месеца преди изборите: 
Оставката би трябвало да се дава отзад-напред да се почне, от 28-и септември - 12-и октомври - една от трите дати, която се приеме след консултации в парламента. Но гарантираха, че няма да се отметнат, защото те може да се отметнат утре пак. Би трябвало отзад-напред да се тръгне, да се тръгне тогава със служебно правителство, защото юли месец всички се съгласиха, че това било на инат и на екзотика.
Ако днес депутатите гласуват решение за провеждане на национален референдум за изборните правила, то той трябва да се проведе до 17 септември, смята също Борисов: 
Вече имаме  нова хипотеза и за референдума. Ако тръгне днес да се гласува референдум, той до три месеца трябва да се проведе. Това означава до 17 септември да се проведе, а сме се договорили за другите избори да 28 септември - 12 октомври. Това означава, че ако днеска се вземе това решение, трябва да се похарчат още 20-30 милиона в рамките на две, три седмици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!