Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харадинай: Косово ще продължи диалога със Сърбия

Рамуш Харадинай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Косово ще продължи диалога със Сърбия след подписаното в Брюксел споразумение, обяви в първото си интервю за чуждестранна медия соченият за бъдещ премиер Рамуш Харадинай. Той е готов да разговаря със сръбския министър-председател Александър Вучич за прилагане на споразумението. Харадинай е убеден, че трите опозиционни партии в Косово могат да съставят стабилно правителство без формацията на Тачи, която спечели 37 процента на предсрочните парламентарни избори. 

Демократичната партия на Косово на премиера Тачи, е уважавана партия, но тя няматпогледа да съставят ново правителство качествено, защото постигнато от тях не е добро. Мисля, че правителство без Тачи ще бъде стабилно.

По отношение на диалога между Прищина и Белград, бъдещият косовски премиер Рамуш Харадинай обяви пред „Събота 150“, че ще го продължи и допълни:                                                                                               

Ние в Косово се стремим да станем пълноправни членове на НАТО, ЕС и ООН.  Когато говорим за отношенията със Сърбия, те трябва да бъдат като между съседни държави, защото ние сме суверенни страни. Ще бъдем щастливи да продължим диалога с Белград, включително и с премиера Вучич в това направление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!