Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха участници във фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Фестивал на маскарадните игри "Стара Загора 2013"

14 награди на обща стойност 3500 лева бяха раздадени на участниците в 15-тото издание на Международния фестивал на маскарадните игри, организиран от Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. В него взеха участие 18 маскарадни групи от 10 области и група от Гърция. Майсторството и оригиналността на изпълненията оцени жури, председателствано от старозагореца Крум Георгиев, носител на световен „Оскар” за фолклор. За принос в националната култура по 300 лв. получиха представителите на гр. Раковски, с. Климент община Карлово, гр. Калофер, гр. Средец област Бургас и с. Долна Секирна област Перник. Бяха раздадени и награди за вярност към традицията и за иновативност към зимно-пролетните игри. Във фоайето на общината са изложени рисунки на кукерски маски на малките възпитаници от Общинския детски център. Община Стара Загора обяви конкурс на тема „Моят поглед и интерпретация върху маските и маскарадните игри”. В него могат да участват ученици от Стара Загора на възраст от 11 до 19 години. Срокът за изпращане на снимките е до 29 март.

По публикацията работи: 675


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В разгара на лятото броим 6 лева за розов домат

Добивите на домати на открито през този сезон  в Старозагорска област са драстично занижени. Цените на производителите на Централния кооперативен пазар в Стара Загора за килограм розов домат достигат 6 лева.  В производството на плодови зеленчуци в..

публикувано на 16.08.24 в 13:00

Термокамери на „Грийнпийс“ България отчетоха над 70 градуса в Хасково и Димитровград

Продължава горещата вълна у нас . Днес е обявен жълт код за високи температури.  В най-горещите дни от „Грийнпийс“ България обикалят страната, за да покажат до колко градуса достига температурата на въздуха в градска среда. С помощта на термокамери..

публикувано на 16.08.24 в 09:50
Снимка: Плакат

Започва рок фестивалът „We Are Going To Мъглиж“

Фестивалът за българска рок музика „We Are Going To Мъглиж“ се открива днес от 19 часа в местността „Равня“ край Мъглиж.  За 11 поредна година, почиталите на българския рок, ще могат да чуят най-доброто от българските групи в два дни.  Тази..

публикувано на 16.08.24 в 09:40

Магистрала към морето: оцеляване на късмет

Засилен трафик към морето се очаква и този уикенд. За опасен участък на АМ „Тракия“ край Стара Загора и лоша инфраструктура в отсечката по магистралата между Нова Загора и Ямбол предупреждава пътният експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 16.08.24 в 09:25

Овладян е пожарът край Сливен, полицията издирва единия от извършителите

Пожарът над Сливен е локализиран и овладян. Това обяви тази сутрин областния управител Чавдар Божурски пред БНР. Днес стана ясно, че единият от извършителите все още се издирва от полицията, въпреки, че снощи бе обявено, че са задържани две лица. Огънят..

публикувано на 16.08.24 в 09:09

Двама задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука"

Двама души са задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука", обяви директорът на ОДМВР Сливен старши комисар Димитър Величков. Те са криминално проявени. В момента се изяснява как точно са предизвикали пожара. Гори..

публикувано на 16.08.24 в 08:11

Хеликоптер на ВВС се очаква да се включи в гасенето на пожара над Сливен

Хеликоптер на ВВС се очаква да се включи в гасенето на пожара над Сливен, съобщи старши комисар Димитър Величков, директор на ОДМВР Сливен. По случая вече има един задържан, издирва се втори. Няма опасност за живота и домовете на хората от квартал..

публикувано на 15.08.24 в 17:24

Горната и долната гъба в Стара Загора - какво знаем за тях?

Знаете ли къде се намират Горната и Долната гъба в Стара Загора? А чували ли сте тяхната история и за какво са служили при създаването си? Двете гъби са се появили в периода след 9 септември 1944 година, обясни Райна Антонова от РИМ – Стара..

публикувано на 15.08.24 в 17:10

Новият закон за образованието - как да го обясним на деца и ученици?

Приетият на 7 август законопроект на ПП “Възраждане”, който въвежда забрана за „пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация“ и предложените ден по-късно от депутати от бившата парламентарна група на „Величие“ санкции срещу нарушилите могат да..

публикувано на 15.08.24 в 16:34

Рекордно ниски добиви на слънчоглед отчитат в Ямбол

Изключително ниски добиви при реколтата от слънчоглед отчитат земеделските стопани в ямболско . Високите температури и липсата на вода за напояване са причина прибирането на маслодайната култура да започне с месец по - рано от обичайното, информира..

публикувано на 15.08.24 в 16:22