Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсерваторията в Стара Загора организира наблюдение на кометата PanSTARRS

Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” - Стара Загора

Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” в Стара Загора организира кампания за наблюдение на ярката комета С/2011 L4 (PanSTARRS). Кампанията ще продължи до 25 март. Кометата PanSTARRS все по-добре може да бъде забелязана в старозагорското небе. Вижда се с просто око ниско на западния хоризонт при залез слънце около 19.00 часа. Гражданите на Стара Загора могат да се възползват от възможността да научат повече за кометите чрез презентациите и филмите в залата на обсерваторията и при ясно небе да наблюдават кометата PanSTARRS с телескоп от наблюдателната площадка на обсерваторията всеки работен ден в периода 18-25 март от 18.00 до 19.30 ч. От обсерваторията организират посрещане на пролетното равноденствие на 20 март в 13.02 ч. на наблюдателната площадка край новата атракция "Слънчев часовник". За желаещите да научат нещо повече за древния начин за измерване на времето чрез слънчеви часовници, от 12 ч. в залата на обсерваторията се предлага мултимедийна презентация, а при ясно небе и наблюдение на слънчевите петна с телескоп.

По публикацията работи: 675


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен учредява стипендии за 7 медицински сестри и 4 акушерки

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Иван Селимински-Сливен” учредява стипендии по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, съобщи за Радио Стара Загора главната сестра на лечебното заведение Красимира Танева. Стипендиите..

публикувано на 18.07.24 в 08:50

Отново предупреждение за опасно високи температури

Червен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за всички области на страната. Днес отново ще бъде предимно слънчево и много горещо, сочи прогнозата на НИМХ. В следобедните часове..

публикувано на 18.07.24 в 07:28

Продължава битката с огъня в крайграничната община Болярово

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново.  Около 200 души - Пожарникари, горски служители , жандармерия,..

публикувано на 18.07.24 в 07:19
Паметникът на Васил Левски в Карлово

България днес почита 187 години от рождението на Васил Левски

В цялата страна ще бъде отбелязан 18-ти юли, рождения ден на най-светлата личност в българската история – Васил Левски. С изложби, литературен салон, филм за изчезналите и запазени места, свързани с Васил Иванов Кунчев, посрещане на участниците в..

публикувано на 18.07.24 в 07:10

20 пожарни коли пристигнаха от Турция, хеликоптерите от Чехия са вече в Пловдив

20 пожарни коли и оборудвани екипи пристигнаха от Турция в отговор на изпратената от премиера и външен министър Димитър Главчев молба за съдействие в борбата с пожарите, информират от правителствената пресслужба. Министърът на вътрешните работи..

публикувано на 17.07.24 в 22:13
Жителите на село Воден се евакуираха от горящото село

Екипи от Турция се включват в борбата с пожарите в община Болярово

Общо 23 екипа на пожарната се борят с пожарите в община Болярово. Около 10 къщи са изгорели при пожара в село Воден. Хората са евакуирани, няма пострадали, но все още горят дворове на къщи, каза вътрешният министър Калин Стоянов, който дойде на място..

публикувано на 17.07.24 в 19:12

Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове

Сухи треви и храсти горят на голяма площ край Стара Загора. Огънят е обхванал части от землищата на селата Калояновец, Арнаутито и Михайлово, по протежението на железопътната линия, която преминава през тях. Изпратени са три пожарни автомобила. Това..

публикувано на 17.07.24 в 17:58

Много диви животни загинаха при пожарите, доброволци търсят оцелели на терен

Доброволци – студенти от ветеринарно медицинския факултет в Тракийския университет са били на терен от първия ден на пожара край Стара Загора и са успели да намерят и да приютят за лечение в Спасителния център за диви животни множество..

публикувано на 17.07.24 в 17:41
Снимката е илюстративна

Нов голям пожар избухна в Свиленградско

Нов голям пожар избухна в Свиленградско. Този следобед пламна между селата Маточина, Варник и Сладун. Седем екипа са на място, за да се борят със стихията. Областният управител на Хасково Мехмед Атаман е уведомил валията на Одрин в телефонен..

публикувано на 17.07.24 в 17:40

Прокуратурата с информация за случая на двете деца в риск от Стара Загора

Само едно от децата в риск от Стара Загора, за които разказахме на 16-и юли, е било непълнолетно към датата на подаване на сигнала, съобщават от Районната прокуратура. За случая информира омбудсманът на Стара Загор а Иванка Сотирова. Тя..

публикувано на 17.07.24 в 17:07