Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална за България зъбчата железница строят във Велико Търново

Уникална зъбчата железница строят във Велико Търново

Във Велико Търново започна строителството на уникална за България зъбчата железница. Съоръжението ще изкачва туристите до историческия хълм "Трапезица". Зъбчатата железница се изгражда по европроект, спечелен от Министерството на културата. Според неговия автор – арх. Пламен Цанев, така туристите ще достигат само за 3 минути до историческия резерват. Хълмът "Трапезица" е втората по значение крепост на средновековната столица на България. Трудно достъпен е и добре укрепен. Това, което е било предимство през Средновековието, днес е изключително трудно за достъп и е недостатък за туристическата индустрия. Затова се оказва, че най-рационално решение е да се ползва световният опит – да бъде изградена зъбчата железница. Това ще бъде първото подобно съоръжение в България. Предвижда се чрез наклонени релси от района около гара "Трапезица" да тръгва една кабинка за около 20 души, която ще качва туристи до хълма "Трапезица". По наклон разстоянието е около 102 метра, а денивелацията е 65 метра. 4,8 млн. лв. е стойността на проекта, по който се предвижда и художествено осветление на реставрираните археологически и архитектурни останки в средновековната крепост.
Според Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей, археологическите проучвания в района продължават и не е сигурно, че туристическата атракция ще заработи още през този сезон:

По публикацията работи: 675


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Павел баня отбеляза 187 години от рождението на Васил Левски

С поднасяне на венци и цветя павелбанци отбелязаха тази сутрин 187 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Събитието бе пред едноименния бюст - паметник, дело на скулптура проф. Димитър Рашков. “ Има дати в календара, които..

публикувано на 18.07.24 в 12:09

В Казанлък се преклониха пред Апостола

С рецитал на стихове и песни, изпълнени от децата на Казанлък премина честването на 187 години рождението на Васил Левски в Града на розите. Силното изпълнение на стихотворението “Левски”, написано от Цветан Ангелов и изпълнено от 7 годишния..

публикувано на 18.07.24 в 12:04

Старозагорци почетоха 187 години от рождението на Левски

Със заупокойна панихида, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, започна общоградският ритуал в Стара Загора, с който бяха почетени 187 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски. „187 години безсмъртие! 187 години..

публикувано на 18.07.24 в 11:57

Откраднаха климатик в Стара Загора

Двама мъже са задържани за кражба на климатик в Стара Загора, съобщават от областната дирекция на полицията. Сигнал за престъплението е получен вчера малко преди 12 часа в оперативна дежурна част на Първо районно управление. Пострадалите са обяснили,..

публикувано на 18.07.24 в 11:34
Снимка: Даниела Костова

Овладян е пожарът с. Воден, около 35 къщи са изгорели

Продължава гасенето на пожара в крайграничната община Болярово. Към момента в най-засегнатото село Воден ситуацията е сравнително спокойна. По първоначална информация са изгорели около 35 къщи, тепърва ще се прави оглед за уточняване на щетите. Пожарът..

публикувано на 18.07.24 в 11:33

Доброволците от Стара Загора бориха огъня с 10-годишна екипировка

Десетгодишна и неподходяща за борба с пожарите е екипировката на доброволното формирование за овладяване на бедствия и аварии към община Стара Загора, съобщи в предаването „Репортер“ заместник-ръководителят му Александър Мечев. От създаването на..

публикувано на 18.07.24 в 09:36

Социалните за случая на дете в риск: Извършени са всички необходими действия

Социалните служби в Стара Загора са предприели абсолютно всички необходими и навременни действия по случая с държаното под ключ непълнолетно момче от майка му, категорична е Петя Чакърова, която е директор на  Регионалната дирекция "Социално..

публикувано на 18.07.24 в 09:27

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен учредява стипендии за 7 медицински сестри и 4 акушерки

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Иван Селимински-Сливен” учредява стипендии по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, съобщи за Радио Стара Загора главната сестра на лечебното заведение Красимира Танева. Стипендиите..

публикувано на 18.07.24 в 08:50

Отново предупреждение за опасно високи температури

Червен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за всички области на страната. Днес отново ще бъде предимно слънчево и много горещо, сочи прогнозата на НИМХ. В следобедните часове..

публикувано на 18.07.24 в 07:28

Продължава битката с огъня в крайграничната община Болярово

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново.  Около 200 души - Пожарникари, горски служители , жандармерия,..

публикувано на 18.07.24 в 07:19