Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започнаха предсрочните парламентарни избори за 42-то Народно събрание

Гласуваме за 42-то Народно събрание

В 7.00 часа започнаха предсрочните парламентарни избори за 42-то Народно събрание. Общо 6 868 455 български граждани са с право на глас. Броят на кандидатите за народни представители в тези избори е общо 8 148.

В основния избирателен списък на Община Стара Загора са включени 147 357 гласоподаватели, които ще упражнят правото си на глас. 260 са записаните да гласуват в четирите специални избирателни секции в община Стара Загора – в болницата, в здравните заведения и диспансери, и местата за лишаване от свобода. От обявяването на предварителните избирателни списъци до изготвянето на основния списък са подадени 1 887 искания за гласуване по настоящ адрес.
Община Стара Загора осигурява специализиран транспорт за лица с увреждания на опорно-двигателния апарат или с увреждане на зрението до определените за тях 18 избирателни секции.
Близо 500 полицейски служители от Областната дирекция на МВР – Стара Загора са ангажирани със сигурността и опазването на обществения ред в деня на изборите.

"Откритите 350 000 бюлетини не може да доведат до опорочаване на вота, тъй като с тях няма да се гласува" - това съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Бюлетините, с които ще се гласува в изборите, са предадени от представители на РИК и се намират в изборните помещения. Те са запечатани и се охраняват от органите на МВР. Намерените в печатница „Мултипринт” в Костинброд 350 000 бюлетини са поставени под засилена охрана, което гарантира, че с тях няма да се извършва гласуване в изборите на 12 май. Централната избирателна комисия уверява всички избиратели, политически партии и коалиции от партии и инициативни комитети, участващи в изборите, че намерените в печатница "Мултипринт" бюлетини не могат да доведат до опорочаване на вота, след като с тях няма да се гласува, се казва в съобщението на ЦИК.

Регистрирани са огромен брой наблюдатели на тези избори. 15 български неправителствени организации ще следят за правилното протичане на изборния процес с общ брой 11 878 членове. Вотът ще бъде следен от общо 25 наблюдатели от 5 регистрирани международни организации. 7 са социологическите агенции, които ще представят проучвания и прогнози за резултатите от гласуването.

Още от категорията

Мащабна акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата в Старозагорско

Мащабна акция на прокуратурата и ГДБОП се провежда в старозагорските села Голямо Дряново и Горно и Долно Сахране. Спецакцията е започнала рано сутринта. Тя е под ръководството на Специализираната прокуратура.  В центъра на Долно Сахране има микробус..

обновено на 06.06.20 в 12:34

41 нови случая на коронавирус за последното денонощие

41 са нови случая на коронавирус са доказани у нас за последното денонощие при 1 196 изследвани проби. 980 са активните случаи на инфекцията към момента. Това показва справката в Единния информационен портал за коронавируса в България. По данните,..

публикувано на 06.06.20 в 10:27

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък...

публикувано на 06.06.20 в 10:17

Андрей Новаков: Ще бъда посредник на региона в Брюксел

„Европейската зелена сделка е на масата на преговорите. Немското председателство заяви, че сделката е в топ три на неговите приоритети. Което означава, че в следващите няколко месеца всички нейни параметри ще бъдат обсъждани и интересът на Стара Загора,..

публикувано на 05.06.20 в 18:44

Ръководствата на Тракийския университет и БСК обсъдиха възможностите за сътрудничество

Ректорското ръководство на Тракийски университет – Стара Загора начело с ректора доц. д-р Добри Ярков и представители на Българската стопанска камара с председателя ѝ Радосвет Радев проведоха работна среща на територията на висшето учебно заведение,..

публикувано на 05.06.20 в 18:20
Стара Загора - Държавна опера

Спектаклите на Държавна опера-Стара Загора отново пред публика

След дългата принудителна пауза заради пандемията от коронавирус, Държавна опера – Стара Загора възобновява творческата си дейност пред публика.  Операта ще стартира спектаклите си на открито на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ при 50% заетост..

публикувано на 05.06.20 в 15:54

Под 30 % е посещаемостта на детските градини в Ямбол

Под 30 процента от децата в Ямбол са отишли на детска градина през първите дни след тяхното отваряне. Очаква се посещаемостта да се увеличи още през следващата седмица, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Детските заведения на територията..

публикувано на 05.06.20 в 15:16
Парк

13 проекта се състезават в конкурса за многофункционална спортна зала

Проведе се първото закрито заседание на журито, оценяващо постъпилите 13 предложения в конкурса за идеен проект за изграждане на многофункционална спортна зала в старозагорския парк „Артилерийски“. Експертно жури с председател  проф. д-р инж. Иван Марков..

публикувано на 05.06.20 в 14:18
Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Роза от 72 000 цвята ухае в Казанлък (снимки)

Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза – символ на единството на всички жители на общината в една общност, която тачи и празнува своите традиции и във време на..

публикувано на 05.06.20 в 13:40

335 са подадените заявления по мярката "60/40" в Бюро по труда - Стара Загора

Като успешна определи към момента програмата „60/40“ за регион  Стара Загора Любен Георгиев, директор на дирекция Бюро по труда – Стара Загора. 335 са подадените заявления до днес в дирекцията. Най-много -111 заявления са входирани през месец..

публикувано на 05.06.20 в 13:03