Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В МВР има данни за тежко криминално престъпление по казуса с КТБ

Снимка: БГНЕС

В Министерството на вътрешните работи има данни за тежко криминално престъпление по казуса с Корпоративна търговска банка и вече е образувано досъдебно производство - съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев в парламента.

Има данни за извършено тежко криминално престъпление. Това престъпление се разследва. Всичко, което се събира в хода на разследването към момента, тъй като има образувано досъдебно производство, информация може да бъде предоставена единствено с разрешение на наблюдаващия прокурор. Към момента няма данни, че в резултат на процесите в КТБ по един или друг начин ще се появи заплаха за националната сигурност.

Йовчев не отговори дали зад обявеното от него "тежко криминално престъпление" стои мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, но уточни, че тази информация ще дадат разследващите органи:

Не съм казал срещу кого е. Има досъдебно производство в момента и се разследва престъпление. Явно липсват пари. Пари, които е трябвало да бъдат в трезора, но не са там. Оттук нататък отговор може да даде само наблюдаващият прокурор. Ще се разследва и това имах предвид преди известно време, когато казах, че ситуацията е коренно различна в тази банка от ситуацията в другите банки, които в резултат на една криминална атака бяха поставени под заплаха. Всички данни за извършени престъпления ще бъдат разследвани. Мога да ви уверя в това нещо. Нищо няма да остане, без да бъдат предприети всички необходими действия.

На въпрос дали Цветан Василев се издирва, министър Йовчев отговори, че не разполага с подобна информация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!