Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заявление за почистване на още 55 км речни корита е подала Столичната община след бурята

Снимка: БГНЕС
22 километра речни корита са почистени в столицата от пролетта до сега. Предстои почистването на още около 10 километра. Подадено е заявление до Междуведомствената комисия за планово почистване на още 49 километра. От комисията е поискана и помощ за почистването на допълнителни 55 километра речни корита, които са затлачени в следствие на бурята в столицата от миналата седмица. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери днес дейностите по почистване на речните корита в центъра на града.

Всяка година в София се почистват около 50 километра речни корита от наноси, дървета, клони, за да се осигури проводимостта на реките. Ежегодно от Столичната община извършват и корекции на речни корита. Около 1,2 млн. лева са отпуснати за изграждането на лявата дига на река Лесновска, обяви кметът на Столичната община. "Това всъщност е участъкът, който предизвика голямото наводнение през 2005 година. Така че е много важно тези критични участъци да бъдат ремонтирани", обясни Фандъкова. Тя уточни, че е започнало изграждането на дигата, а средствата са осигурени от Междуведомствената комисия.

Освен почистването на коритата на реките и укрепването на дигите има и трета дейност по тази програма на Столичната община и тя е свързана с поддържането на общинските язовири. И тази година има осигурени средства за почистването на 500 метровите участъци по стените на трите общински язовира - Мрамор, Мърчаево и Суходол, които бяха цялостно реконструирани през последните няколко години, каза Йорданка Фандъкова.

Има вече възложено проектиране за почистването на 10 километра от коритото на река Искър. Заедно с това почистване се планира и почистването на още 15 километра, които не са ангажимент на общината. Следят се най-критичните участъци в „Дружба“ и „Нови Искър. "Наблюдават се непрекъснато както язовирите, също така и критичните им участъци , за да може да се реагира адекватно, ако има такава необходимост", поясни столичният кмет.

Чуйте още в репортажа на Ана Попова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!