Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случай на прекратяване на осиновяване във Врачанско

Социалните служби във Враца съобщиха за първия случай на разсиновяване на дете. Процедурата за отнемане на родителските права е започната заради системно пренебрегване на детето от осиновителите.

В десетгодишната история на Съвета по осиновяване в област Враца вече има случай на отнемане на родителски права, посочи главният експерт към "Закрила на детето" Мария Търнавска и допълни: 
За пръв път действително имаме такъв случай дирекция "Социално подпомагане" да внесе искова молба в съда за прекратяване на осиновяването. Причините са, че осиновителите престанаха да се грижат за детето. Дирекцията се самосезира, тъй като това действително не е нормално, дете, което си осиновил, да го оставиш на грижите на свой роднина да поеме изцяло отглеждането му.
Три години след като взели детето, осиновителите - материално обезпечено семейство, го изоставили, защото се чувствали разочаровани от него:
Според тях детето не е отговаряло на техните очаквания. Техните твърдения са, че не е български произходът на детенцето, че е имало здравословни проблеми, което пък е укрито като информация от дома, в който се отглежда детето, което също не отговаря на истината, цялостна информация е предоставена на това семейство и се знае, че детенцето е здраво, от български произход, с нормално развитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!