Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в Мизия започнаха да търсят достъп до наводнените си домове

По улиците на града плува жива риба

| обновено на 04.08.14 в 13:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС
След втората бедствена нощ хората в Мизия започнаха да търсят достъп до наводнените си домове в опит да се върнат доколкото е възможно към нормалния ритъм на живота си.

Разливът на река Скът, който потопи под пода 80 на сто от града, се е отдръпнал с няколко метра от вчера. Нивото на реката е спаднало с 30-40 сантиметра на отделни места. Градът обаче продължава да е под вода и спасителната операция на Гражданска защита, пожарната, военните, полицията и спасителни екипи продължава.

Стефан Цветков, свещеник в Мизия, взел участие в спасителните операции, оцени, че нивото на водата спада драстично. Той смята, че градът е залят от преливане на язовир, а не само от дъжда. На места в града се вижда да плуват живи риби, сподели е той

Директорът на полицията във Враца Иван Кирилов съобщи, че няма хора в неизвестност. На входа и изхода на Мизия има 20 полицаи. В града също помагат екипи на МВР, включително с разтоварването  на даренията от ТИР-овете и прехвърлянето им във високопроходими камиони, за да достигнат до хората. От тази нощ в града ще дежурят не само полицаи, а и служители на жандармерията заради притесненията на хората за имуществото им.

Кирилов заяви, че в последните три дни е обиколил язовирите в региона и макар да е имало преливащи като този в село Наура, не е имало язовири със скъсани или повредени стени.

Делян Димитров, жител на Мизия, който с лодка и двама военни успя да стигне до наводнения си дом разказа:

С две малки деца съм. Исках да взема дрехи, лекарства. До дрехите не успях да стигна, взех лекарствата. Всичко е в тиня вътре - хладилници, печки. Водата вътре в къщата е била 1 метър, сега се е оттеглила и е на нивото на пода. За живеене дума не може да става. Всичко е в тиня.

Той каза още, че в момента живее с двете си деца - на 4 и 9 години, в колата, на полеви условия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кметът на Мизия: Приливната вълна е дошла от язовир

Кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски каза в предаването "Преди всички", че са осигурени храна, вода и светлина за евакуираните жители на града. Около 300 души са настанени в общински сгради. Останалите са потърсили близки роднини в съседни села...

публикувано на 04.08.14 в 08:23

Мизия второ денонощие е под вода. Пада нивото на река Скът

Нивото на река Скът е продължило да пада през нощта. Засега няма информация за нови явления, застрашаващи живота на хората в град Мизия, съобщи за "Хоризонт" дежурният в Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението". Кварталът по..

публикувано на 04.08.14 в 07:23

Красимир Димитров: Гражданите на Мизия оказваха съпротива при спасителните операции

Организацията по спасяването на бедстващите хора в Мизия беше направена така, че да бъдат спасени повече хора , смята директорът на Дирекция „Обществен ред и сигурност“ в Столична община и ръководител на аварийно-спасителния екип от 12 души от София..

публикувано на 04.08.14 в 08:56

Близо 500 семейства от Мизия ще получат еднократна парична помощ

Близо 500 са засегнатите от наводненията семейства в Мизия, които ще получат еднократна помощ от 325 лева, сочат данните на Министерството на труда и социалната политика. В Крушовица те са 150, в Бяла Слатина - 200 семейства. Социални работници..

публикувано на 04.08.14 в 11:56