Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Положението в Мизия остава бедствено

Снимка: Светослав Цветанов

Положението в град Мизия остава бедствено. Най-малко 100 постройки са разрушени. Вече е и образувано едно досъдебно производство във връзка с водния ад, който отне човешки живот. Спасителните екипи с лодки осигуряват достъп на бедстващите до наводнените им домове, предаде  БГНЕС .

Водната стихия се стовари върху жителите на град Мизия през нощта на събота срещу неделя. Значителни части от града бяха наводнени. Над 800 души бяха евакуирани. Два човешки живота бяха отнети.

Стотици доброволци, екипи на Червения кръст, полицията и пожарната, на които помагаха военнослужещи със специализирана техника и два вертолета Кугър, се включиха в борбата с водния ад. Самоотвержено те спасиха десетки хора, които бяха отрязани от света в своите наводнени домове.

Хората от град Мизия бяха евакуирани в детската градина, която не беше засегната от наводнението. Те се нуждаят от бутилирана минерална вода, храна и одеяла, защото много от тях не могат да се върнат обратно по своите домове.

Старши-комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб в бедстващия район съобщи, че от наводненията са разрушени 32 къщи, 18 гаража, 14 кухни и 38 селскостопански постройки. Той подчерта, че това са първоначални данни, които по-скоро ще послужат на спасителите, за да се насочат къде евентуално би могло да има затрупани хора. Василев прогнозира много по-голям размер на пораженията, който може да бъде оценен едва след оттеглянето на реката. Тогава ще стане ясно дали домовете ще бъдат годни за живеене.

В съседната бедстваща община - Бяла Слатина 15 спасителни екипа вече отводняват наводнените домове. Там река Скът се е прибрала в коритото си и е възможна възстановителната операция. Заради горещината и липсата на течаща вода е уведомена Здравната инспекция да предприеме мерки за съответни действия в бедстващите райони. Даден е сигнал до компетентните органи за извозване на телата на удавените животни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!