Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки срещу разпространението на болестта "син език" в Ямболско и Ловешко

Снимка: БГНЕС

В Ямболско започна безболезненото умъртвяване на животните болни от "син език". Въпреки взетите мерки, разпространението болестта продължава.
Два екипа, включващи ветеринари и полицаи, умъртвяват животни в Елховските села Пчела, Малък манастир, Мелница и Гранитово, съобщи доктор Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. До момента стопаните проявяват разбиране и няма напрежение, заяви Колев:

Целта е само една. По най-бързия начин ние, убивайки болните животни, показали клиника,  да прекъснем връзката с източника на инфекция - болното животно и колукоида, който го разпространява чрез ухапване на здраво животно, а чрез извършване на дезинсекцията ще разредим броят на колукоидите, векторът ще намалее.   
Труповете на животните ще бъдат откарани до екарисажа във Варна. Утре екипите отново ще ефтаназират овце в Елховските села, а в четвъртък и петък в села от община Болярово.
По неофициални данни в момента с клиниката на заболяването "син език" са над 100 животни в 18 населени места в областта.

Вече официално е потвърден случай на болестта "син език“ и в Ловешка област. Заразено е  животно в  село Микре.
Директорът на Областната служба по безопасност на храните в Ловеч доктор Ивайло Йотов съобщи, че се създава организация за пръскане в дворовете и в животновъдните обекти в 20-километрова зона от село Микре. Превантивни мерки се предприемат и в Угърчин и  околните села Каленик, Орлене, Катунец и Гулец. За случая е уведомен областният управител.

От Агенцията по безопасност на храните ще търсят съдействие от "Гражданска защита" за осигуряване на допълнителна техника, както и от кметовете на населените места. Издадена е заповед животните да се прибират от паша до 19 часа и да не се пускат преди 8 часа сутринта. В цялата Ловешка област са забранени пазарите на преживни животни. Лекар-специалист ежедневно проверява стадото, където засега е регистриран единственият случай на болестта "син език" в Ловешка област.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!