Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебните министри на социалната политика и на вътрешните работи заминаха за Мизия

Пазарджишка болница праща екип и лекарства в Мизия

| обновено на 07.08.14 в 10:38
Снимка: Светослав Цветанов
В шестия ден след наводнението в Мизия продължава отводняването. Водата все още е с високо равнище, трудно се оттича от  наводнената инфраструктурата, дворовете и къщите, както и от заблатените места. Много от пострадалите от бедствието се опасяват, че няма да могат сами да почистят опустошените си домове.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и колегата му вицепремиер, министър на вътрешните работи, Йордан Бакалов заминаха за Мизия, за да се запознаят със ситуацията след водното бедствие и ще участват в работата на създадения кризисен център. Целта е да бъдат набелязани още действия за справяне със ситуацията, обясни министър Бакалов.

За да можем да помогнем и на местните власти, а и отделно и на държавните, такива, каквито са областните, и тези, които са към отделните министерства, за да могат и хората да си получат и първите помощи, както и помощта, която трябва да получат от нас, такива, каквито представляваме в момента като правителство и държава, защото определено има неща, които на този етап можем да направим и ще го направим. Ще има дезинфекция на района, но тогава, когато водата се оттегли. Мерките на този етап са взети. Екипите са на терен. Нещата на този етап са под контрол.

Почистващите и дезинфекциращи препарати са сред необходимите в помощ на жителите на Мизия и засегнатите от придошлата вода близки населени места, призовават от БЧК.

Община Смядово и местната организация на БЧК дариха над 200 литра минерална вода и близо 120 консерви на хората от бедстващия град Мизия. Шуменските червенокръстци участват в националната кампания по набиране на помощи. Тя ще продължи и през следващите дни.

Медицински екип с линейка и медикаменти от болница "Хигия" в Пазарджик ще окаже помощ в Мизия. Лекарите ще останат там, докато е необходимо. Управителят на болницата доц. д-р Стайко Спиридонов е разговарял с кмета на Мизия и според него ситуацията продължава да е тежка, а  засегнатите от потопа хора имат нужда от медицинска помощ и лекарства. От ръководството на здравното заведение в Пазарджик призовават и останалите си колеги от страната да се включат безвъзмездно в помощ на пострадалите в Мизия.

Необходими са бутилирана вода, пакетирани трайни храни, консерви, почистващи препарати и дезинфектанти, памперси, хигиенни и санитарни материали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!