Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2013-а е намаляла раждаемостта, увеличава се броят на децата, родени извън брак

Снимка: БГНЕС
Намалява броят на децата, родени от майки на възраст под 15 години, и се увеличава броят на родените от жени на възраст над 40 години. Данните са на Националния статистически институт, според които през 2013-а година се наблюдава тенденция за намаляване на раждаемостта в сравнение с 2012-а. Увеличава се и броят на децата, родени в семейства извън брак. Магдалена Костова - началник отдел "Демографска статистика", обобщава данните:

Продължава да се увеличава средната възраст на майката при раждане на първо дете - 26 години и половина е тя през 2013 година, увеличава се и възрастта при сключване на брак на жените. 1118 случая има на многоплодни раждания през 2013 година. В България е една от най-високите извънбрачни раждаемости и по-висок е в Европа и само в Естония и в Словения. По предварителни данни, искам да подчертая на НСИ, за първо шестмесечие на 2014 година имаме известно увеличение на броя на живородени с около 400 деца, спрямо първо шестмесечие на 2013 година. Надяваме се тази тенденция да се запази до края на годината, тъй като обикновено юли, август, септември се раждат най-много деца, в сравнение с другите месеци на годината. Мъртвородените са съвсем малък процент 0.3. Другото, което е по-важно, свързано по-скоро вече с отглеждането на децата, това е, че намалява в България детската смъртност.

С цел да се насърчи раждаемостта, в 9 областни града ще се проведе кампанията "Бебе на града" 2014-а. Инициативата на списание "9 месеца" започва утре във Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!