Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имигрантите напускат Гърция, гонени от безработицата в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическите емигранти, останали без работа и без перспективи да си намерят в бъдеще, масово напускат Гърция. Това сочат данните на Националната статистическа служба. Основната вълна на напускащи окончателно са албанците, а заедно с тях и много българи. Това намали броя на осигуряващите се в страната чужденци. Значителни са загубите за осигурителната каса.

Хиляди гърци също напускат страната в търсене на работа и бъдеще основно в други европейски страни. Голям е потокът на гърците също към Австралия и САЩ, където получават помощ от гръцката диаспора.

Заминаващите от Гърция само в рамките на една година са изтеглили от сметките си над 4 милиарда евро, според Националната банка.

Безработицата в Гърция продължава да расте, което потвърждава,че тенденцията гърци и чужденци да напускат страната ще продължава.

Въпреки високите глоби в туризма цари истински хаос на неосигурени работници. Инспекторите по труда денонощно проверяват туристическите райони. В много от тях собствениците са осигурили голяма част от служителите си ден преди очаквана проверка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!