Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира се обстановката в Пазарджишко и Пловдивско

| обновено на 17.09.14 в 17:20
Снимка: БГНЕС
Нормализира се обстановката в пазарджишкото село Добровница. Вчера там бяха залети с вода приземните етажи на около 100 къщи.

До момента са отводнени 65 къщи, остават още 40. Отводняването ще продължи и през днешния ден, каза говорителят на Пазарджишката полиция Мирослав Стоянов.


Към момента няма опасност от наводнения в района, коментира комисар Иван Панайотов – началник на противопожарната служба в Пазарджик и ръководител на кризисния щаб.

Повечето къщи вече са отводнени, но проблем създават   подпочвените води, които на места отново заливат приземните помещения. В селото има 7 екипа на противопожарната служба, които реагират на всеки нов сигнал.

Водата от улиците и дворовете също бавно се оттича, след като вчера следобяд бяха освободени двата запушени отводнителни канала, които предизвикаха бедствието. Реколтата на стопаните обаче все още е под вода, тъй като са залети и земеделски площи. Списъкът с щетите ще бъде предоставен на община Пазарджик за да бъдат подпомогнати пострадалите. Всички водоеми в областта са под критичния минимум. Към момента няма опасност от наводнения в района, коментира началникът на пазарджишката противопожарна служба и оглавяващ кризисния щаб, комисар Иван Панайотов.

След втора нощ на интензивни валежи, обстановката в Пловдивско постепенно се нормализира. В областта в момента на места вали слабо, а на други – дъждът вече е спрял. Остава в сила бедственото положение в селата Красново и Кръстевич.
  
Кметът на Хисаря Пенка Ганева съобщи, че вече има питейна вода и в двете села. Екипи на пожарната отводняват и днес къщи Красново:

За момента бедственото положение остава в сила, защото нямам представа до довечера какво ще се случи. Ако утре нещата са както в момента и през нощта няма проблеми, най-вероятно ще го отменим. Язовирите са със спаднали нива, водата се отече от склоновете и по улиците вече не тече вода. Къщите са отводнени. В Красново вече има вода, отстранена е аварията. В Кръстевич отстраняват наносите от кал и тиня. За момента в резервоарите има вода. От БЧК сме получили около 1 тон вода, така че можем да раздаваме на населението, ако има някакъв проблем.

Тази нощ около 100 души, живеещи в югозападната част на Красново бяха изведени превантивно от домовете си. Няколко часа хората бяха в кметството, но след като обстановката стана по-спокойна, се върнаха в къщите си.

И в Съединение през нощта отново бяха наводнени приземни етажи, изби и дворове. В момента там още работят три екипа на пожарната с два автомобила и 7 мотопомпи. В отводняването се включват и доброволци.

Има и екипи в село Богдан, Карловско, откъдето също са получени сигнали за останали под вода имоти, каза говорителят на Пловдивската пожарна инспектор Георги Кунев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!