Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софиянци отбелязаха Деня на независимостта пред единствения паметник, посветен на нея

Снимка: БГНЕС

В столицата тържественото честване на 106-годишнината от обявяването на независимостта на България се проведе пред паметника при Националната художествена галерия

Пред единствената възпоменателна плоча у нас в чест на обявяването на независимостта от преди 106 години граждани отдадоха почит и уважение към всички работили за постигането на този исторически резултат. Атанас Илиев от гражданската организация "Съюз на офицерите и възпитаниците на Негово Величество" отбеляза, че днес имаме болна държавност и добави:

В 1908-а година ние имахме държава, но нямахме независимост, ние сме искали винаги независимост, но за съжаление имаме болна държава.

На тържеството пред Националната художествена галерия кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви за БНР: Ние днес отдаваме почит на хората, които са извоювали независимостта на България преди толкова години, но истинският въпрос е, наистина ние какво правим днес, за да можем не само да запазим независимостта, а да се чувстваме независими.

След края на тържеството много граждани се хванаха на голямо хоро и с трибагреника в ръка танцуваха в чест на националния празник.

Отбелязваме 106-годишнината от деня, в който страната ни окончателно отхвърли зависимостта си от Османската империя и едно свободно, но "васално" княжество отхвърли договорките между Великите сили, за да покаже истинската си сила – по миролюбив и достоен начин. Това се казва в обръщение на президента Росен Плевнелиев по случай 106 години независимост на България. Днес е български празник не просто заради изпълнената с толкова много история дата, а защото народът ни винаги е показвал решимост с чест да отстоява правата си, заявява президентът. В обръщението държавния глава посочва, че независимостта на България не е само 22-ри септември, тя е всеки миг от нашата история до ден-днешен – заради родолюбието на предците ни, заради куража и себеотрицанието на националните ни герои, заради непримиримостта и достойнството на съвременното гражданско общество, посочва държавният глава.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Честваме Деня на независимостта

България чества днес 106 години от обявяването на независимостта си. Събитието се отбелязва с редица прояви в цялата страна.  Център на тържествата е Велико Търново. На 22-ри септември 1908-а година именно в старата столица княз Фердинанд обявява с..

обновено на 22.09.14 в 12:28