Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Гърция се готвят за безредици във връзка с годишнината от бунта в Атинската политехника

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Гърция се подготвят за безредици във връзка с годишнината от бунта в Атинската политехника от 1973-та година. Демонстрации на студенти и ученици се организират навсякъде, а тази вечер ще се проведат традиционните шествия в Атина и Солун. Полицейски части за охрана на демонстрациите, които почти всяка година са съпътствани и от сблъсъци, се прехвърлят от други части на страната.

Силите на реда са в повишена готовност във всички студентски центрове. От съображения за сигурност част от университетите са затворени, но някои факултети са окупирани от студенти вече трети ден. В последните два дни не стихват протестите на младежите срещу частите за борба с безредиците, разположени до учебните заведения, и полицията на няколко пъти използва сълзотворен газ.

Ситуацията е изключително критична след нежеланието на преподаватели и студенти да приемат промените в образователната система, наложени от правителството.

Студентските организации и партиите от опозицията призоваха младите хора да участват масово в протестите, но да не допускат провокации и сблъсъци с полицията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!