Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В пазарджишкия окръжен съд продължава делото по мярката на задържаните при мащабната акция на ДАНС

| обновено на 28.11.14 в 20:36
Окръжният съд в Пазарджик

Продължава делото за мярката за неотклонение на задържаните при акцията на ДАНС 7 души, сред които и мюсюлманския и ромски водач Ахмед Муса Ахмед. Държавното обвинение поиска постоянен арест на седмината, обвинени в разпространяването на  идеите на "Ислямска държава" и пропагандиране на война.

Пред пазарджишкия окръжен съд има близки и привърженици на Ахмед Муса Ахмед, но обстановката е спокойна. Районът е със засилено полицейско присъствие. Очертава се нощно дело, каза съдия Ирина Джунева, която председателства заседанието. Прокуратурата настоява Ахмед да остане в ареста, тъй като той може да се укрие или да повлияе върху събирането на допълнителните доказателства в хода на досъдебното разследване. Срещу него е повдигнато обвинение за проповядването на антидемократична идеология, както и за сформирането на група с цел извършване на престъпления против републиката.

В съдебната зала ще влязат и останалите задържани Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ержан Смаил, Стефан Димитров и единствената жена в групата Александрина Ангелова. Всички те обвинени в пропаганда за война. Наблюдаващ прокурор е Недялка Попова, прокурорът, който повдигна обвиненията на 13-те имами, сред които бе и единственият с получена ефективна присъда от това дело Ахмед Муса Ахмед.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!