Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 250 ареста по време на демонстрации в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Над двеста и петдесет души бяха арестувани, след като анархисти отново подпалиха Атина и Солун по време на демонстрации. Социалното напрежение продължава да е високо.

В парламента се обсъжда проектобюджета.

Синдикатите отново свикват гърците на демонстрации в цялата страна.

Полицията не успя да овладее напрежението в Гърция и се достигна до разбиване на магазини, опити за подпалване на банки и бой с камъни от страна на демонстрантите. Само по случайност няма пострадали. Полицията отговори със сълзотворен газ и над 250 арестувани само в Атина. В Солун хвърлиха бомби Молотов в работещ магазин с клиенти. През цялата нощ имаше сблъсъци с полицията и в Патра. Безредици имаше и на остров Крит.

За поредна година убийството на 16-годишен младеж от полицаи се отбелязва с улични сражения с полицията и вандалски прояви на анархисти.

Днес щафетата на протестите поемат синдикатите, които организират демонстрации в цялата страна, докато в парламента се обсъжда проектобюджетът за следващата година. Синдикатите очакват, че недоволството на гърците ще повлияе на депутатите от управляващата коалиция да преразгледат икономическите мерки, заложени в програмата на правителството.

Депутат от опозицията от вчера е в безсрочна гладна стачка пред парламента, в знак на несъгласие с икономическата политика на кабинета.

Въпреки засилените мерки за сигурност днес не се очакват безредици по време на синдикалните демонстрации. Депутатите от опозицията вече обявиха, че ще участват в протестите и няма да подкрепят бюджета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!