Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-подходящ за премиерския пост е Андонис Самарас, сочи проучване на обществено мнение в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голяма част от гърците подкрепят кандидатурата на Ставрос Димас за президент на Гърция, но очакват, че той няма да получи необхдимото мнозинство от гласове в парламента и страната е на прага на извънредни парламентарни избори. Премиерът Андонис Самарас води по доверие пред лидера на опозицията Алексис Ципрас. Това сочат публикувани днес проучвания на общественото мнение.

Мнението на гърците за кандидатурата на Ставрос Димас за президент е с висока подкрепа. Два дни преди второто гласуване 44% от запитаните имат положително мнение за кандидатурата на Димас, а 32 % биха желали друга личност за поста на държавен глава на Гърция.

Повече от половината анкетирани са убедени, че кандидатурата няма да бъде подкрепена от парламента, защото Ставрос Димас е тясно свързан с управляващата „Нова Демокрация” и не би обединил гърците като президент. На първото гласуване Димас получи 160 гласа при необходими 200 депутати в негова подкрепа.

Партията Сириза, която според проучванията е първа политическа сила, създава чувство за несигурно бъдеще според 42% от запитаните гърци, докато политиката на  управляващата консервативна партия не се подкрепя от 37% от анкетираните.

Избирателите смятат, че най-подходящ политик за премиерския пост е Андонис Самарас, следван по доверие от лидера на Сириза- Алексис Ципрас.

Коментарите на анализиаторите за политическата обстановка все повече са свързани с вероятността още през януари да се проведат извънредни парламентарни избори в Гърция. Решаващ е депутатският вот на третия тур на президентските избори на 29-ти декември.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!