Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕРП-та: Нищожен процент от ноемврийските сметки за ток са за над 31 дни

Снимка: Радио ВИДИН

Трите енергоразпределителни дружества обявиха, че много малък процент от ноемврийските сметки са за период, по-голям от законовите 31 дни. Информацията беше оповестена от Министерството на енергетиката след сигнали от граждани, че ЕРП-та работят с 40-дневни сметки . Проверката е наредена от премиера, става ясно от стенограмата на вчерашното заседание на кабинета. 

Бойко Борисов смята, че ЕРП-та трябва да бъдат извикани на разговор, защото с дългите периоди за отчитане идвали и големите сметки за ток.

В дискусията и вицепремиерът Меглена Кунева констатира, че това е директно свързано със Закона за защита на потребителите и комисията за защита трябва да бъде сезирана, за да се намеси и да върне нормалното положение. 

По темата за плоската финансова корекция от 133 милиона лева, която е по двете спрени оси  на програмата "Регионално развитие", министър Лиляна Павлова пояснява, че парите не са загуба за България. Средствата се връщат обратно в Брюксел, но ще се усвоят, както е договорено с Европейската комисия, по други резервни проекти за градска среда, градски транспорт, които са в готовност и могат да се реализират в рамките на следващата година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!