Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция

| обновено на 26.01.15 в 19:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас е новият премиер на Гърция. Той състави правителство в коалиция с дясноцентристката партия "Независими гърци". Предлага сътрудничество и на други леви партии, които влязоха в парламента в Атина.

Лидерът на СИРИЗА положи клетва като премиер на Гърция, след като декларира пред президента Каролос Папуляс, че е постигнато споразумение за коалиционно правителство с партията "Независими гърци".

Само от 10 министри ще е новото правителство в Атина, уточниха от централата на управляващата партия. Пост получава и лидерът на "Независими гърци". Въпреки че е готов със схемата на правителството, премиерът ще се срещне за консултации с лидера на лявата партия "Реката", от която очаква подкрепа при вота в парламента. От Комунистическата партия отказаха дори консултации с премиера, като съобщиха, че няма платформа за преговори между радикалната левица и комунистите.

Правителствената коалиция в Атина има 162 депутски места в новия парламент.

За изключително кратко време – в рамките на 24 часа, Алексис Ципрас успя да спечели изборите, да се споразумее за коалиция и да положи клетва като премиер, коментират медиите днешната програма на премиера.

40-годишният Ципрас става най-младият министър-председател на Гърция през последните 150 години. Той наруши традициите, като положи гражданска вместо религиозна клетва, заклевайки се винаги да служи на интересите на гръцкия народ.

СИРИЗА взе повече от 36% от гласовете на парламентарните избори в неделя или 149 депутати, като само две места не й достигнаха, за да състави сама правителство. Много бързо обаче бе постигнато коалиционно споразумение с дясната националистическа пария "Независими гърци". Коалицията с АНЕЛ е определяна като странна, тъй като двете партии са обединени най-вече от тяхната опозиция срещу спасителния план на ЕС и МВФ, но имат малко други общи интереси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Еврогрупата готова за сътрудничество с новото правителство в Гърция

Председателят на Еврогрупата Йерун Дeйселблум декларира готовност за работа с новото правителство в Гърция и изрази надежда разговорите с него да започнат много скоро. Общата ни цел е да укрепим гръцката икономика, в рамките на еврозоната -..

публикувано на 26.01.15 в 14:54
Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас (вдясно) с председателя на

СИРИЗА съставя правителство с националистите от "Независими гърци"

Две места в гръцкия парламент не достигнаха на СИРИЗА, за да състави самостоятелен кабинет, след безпрецедентна победа на предсрочните парламентарни избори в Гърция. Партията си осигури 149 места в парламента, но постигна бързо с поразумение с дясната..

обновено на 26.01.15 в 13:03
Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас по време на предизборно събитие

Социологът Михаил Мирчев: СИРИЗА иска от капитализма да е с човешко лице

След изборите в Гърция СИРИЗА е в ситуация да бъде около абсолютното мнозинство. На базата на прогнозите, много от големите западноевропейски сили предупреждаваха, че едва ли не идва апокалипсис. Страхът откъм дясното пространство е голям. Сега очакваме..

публикувано на 26.01.15 в 12:56

Противоречиви реакции в Европа след победата на СИРИЗА

Резултатите от изборите в Гърция предизвикаха разочарование и поздравления от Европарламента.   Френският президент Франсоа Оланд бе сред първите, които поздравиха лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас за победата в парламентарните избори. В посланието си до..

обновено на 26.01.15 в 12:02