Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас: Правителство на националното спасение е новият кабинет в Атина

Гръцкият премиер обеща пълна промяна в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща пълна промяна в страната. Той ще се стреми към ново споразумение с Брюксел за гръцкия дълг и за програми за растеж на икономиката. 

Правителство на националното спасение е новият кабинет в Атина, подчерта премиерът при откриване на първото заседание на министерския съвет.

Готови сме да предложим на Европейския съюз реалистичен план за решаване на въпроса с държавния дълг, както и схема за инвестиции, които гарантират възстановяване на икономиката, заяви Ципрас.

Премиерът коментира създалото се впечатление както в Гърция, така и в чужбина, че Атина се готви да взема едностранни мерки към кредиторите.

Ще преговаряме с партньорите ни от Европейския съюз в търсене на взаимноизгодно решение за държавния дълг. Страната трябва да излезе от този порочен кръг, подчерта Ципрас.

Финансовата ситуация в Гърция беше и основна тема на първото министерско заседание. На борбата с безработицата и справяне с хуманитарната криза постави особен акцент премиерът, като заяви, че СИРИЗА има програма, която ще се приложи в най-скоро време.

Предвижда се също първите законопроекти, които ще внесе правителството за гласуване в парламента, да са за подпомагане на социално слабите семейства и пенсионерите с ниски доходи.

Позициите на премиера подкрепи и коалиционният партньор "Независими гърци".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Алексис Ципрас иска честно и взаимноизгодно решение за дълга на Гърция

Гърция ще се стреми към честно и взаимноизгодно решение с Европейския съюз по въпроса с външния дълг на Атина. Това заяви премиерът Алексис Ципрас на първото заседание на новия кабинет. Ципрас откри първото заседание на новото правителство, като..

публикувано на 28.01.15 в 12:43

Бундесбанк: Евентуален край на спасителната програма за Гърция ще постави под риск финансовата система на страната

В интервю за немският вестник "Ханделсблат" членът на Управителния съвет на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви, че евентуален край на спасителната програма за Гърция ще има катастрофални последици за финансовата система на страната. Той също..

публикувано на 28.01.15 в 10:32

Борисов до Ципрас: България е надежден партньор на Гърция

"България и Гърция са приятелски и партньорски държави и сътрудничеството между тях има стратегически измерения". Това казва премиерът Бойко Борисов, който изпрати поздравителна телеграма до Алексис Ципрас по повод поемането от него на поста..

публикувано на 27.01.15 в 18:34