Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел изключи възможността за опрощаване на още дългове на Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма основания за опрощаване на още дългове на Гърция.

Частните кредитори отказаха да направят това, а банките и без това опростиха вече няколко милиарда евро на Атина, отбеляза Меркел пред вестник „Хамбургер Абендблат.

Лидерът на Германия предупреди, че Европа ще проявява и занапред солидарност спрямо Гърция и другите държави, които са сериозно засегнати от финансовата криза, само ако тези държави въплъщават на дело реформите и икономисват разходите си.

Еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че ще направи всичко възможно за оставането на Гърция в Еврозоната, но подчерта, че Атина трябва да спазва ангажиментите си към международните кредитори:

Другото, което трябва да имаме предвид и е много важно, са ангажиментите, поети от Гърция, от гръцката държава. Става дума най-вече за обществените дългове.

В същото време гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че няма да води разговори с т.нар. "тройка" международни кредитори (МВФ, ЕЦБ и ЕС) докато новото правителство на Атина се опитва да изготви нов план за намаляване на гръцкия дълг:

Не сме готови да продължим да се преструваме и удължъваме, да се опитваме да приложим неприложима програма, която вече пет години очевидно не е дала никакви осезаеми ползи.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!