Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено в райони в Западна Гърция

| обновено на 02.02.15 в 12:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бедствено положение е обявено в районите на Епир, Евритания и Етолоакарнания в западната част на Гърция, където обилни валежи предизвикаха наводнения, свлачища, прекъсване на електричеството и проблеми по пътищата. Няма жертви и пострадали. Значими са материалните щети. Наводнени са хиляди декара обработваема земя. Силно пострада реколтата от портокали.

Обилните валежи повишиха нивото на реките. Екипи на Гражданска защита работят, за да не бъдат отнесени защитните диги.

Дъждът е блокирал железопътната връзка между Атина и Лианоклади. Жителите на много села в района на град Арта са евакуирани. Рухнал е исторически мост в селището Дзумерка край Арта. Опасност от рухване има и за други мостове. След работа през цялата нощ отвориха пътя Трикала – Арта, който беше прекъснат от свлачища.

В област Иматия силният вятър отнесе покрива на училище. Под вода са земеделски площи и маслинови гори. Пътища са прекъснати, а много населени места са откъснати от света. Все пак днес вятърът намаля и Министерството на корабоплаването разреши отплуването на кораби от всички пристанища.

Преди часове земетресение с магнитут 4 по скалата на Рихтер изплаши жителите на островите Лимнос и Самотраки. Епицентърът е в морето на 10 километра дълбочина. Сеизмолозите не очакват вторични трусове с по-голяма сила.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!