Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата предлага план за по-добри условия за бежанците

Снимка: БГНЕС

Ръководството на Агенцията за бежанците излезе с нов план за подобряване на битовите условия, при които живеят бежанците. Очаква се да бъдат изградени още два нови центъра за настаняване. 

Вицепремиерът Меглена Кунева обясни, че в плановете за интеграция ще се наблегне на реални мерки, така че чужденците да станат част от обществото, да работят, да плащат данъци, децата им да посещават училище. Нямаме полза от бежанци в гетата, обясни Кунева:

Животът в гетото може да породи насилие и в интерес на всички ни е да интегрираме тези хора.

За да се поощрят общините да приемат чужденци, ще се предвидят облекчения, които те да ползват:

Да бъдат освободени от съфинансиране за европейски проекти, по които те работят. Знаете, че съфинансирането е около 20 процента.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков вече е готов с план за действие, който да подобри работата:

Осигуряване на постоянно действащи служители на ДАБ в домовете на дирекция "Миграция" с работни места там. Там ще се прави регистрацията на място. Съкращаване на времето за извеждане от центровете и увеличаване на скоростта на процедурите.

Бюджетът на Агенцията за тази година е малко над 6 милиона лева, от които 4 милиона са за заплати. Не са осигурени пари за храна, подобряване на битови условия на шестте хиляди чужденци в центровете. За всички дейности трябват поне още 12 милиона лева, които са заявени по различни пера. Два нови центъра със средства от бюджет и еврофинансиране са планирани за изграждане в Южна България. Ще се въведе и картова система за наблюдение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!