Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Атина започна първото заседание на новоизбрания гръцки парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Депутатите в Атина полагат клетва на първото тържествено заседание на новия парламент. За първи път в историята на Гърция голяма част от депутатите ще положат само гражданска клетва. Това са народните представители от СИРИЗА, които последваха примера на Алексис Ципрас, който също се закле само пред Конституцията. Останалите гръцки депутати положиха религиозна клетва с благословия от архиепископа на Атина.

Партията "Реката" за първи път влиза в парламента. Депутатите от "Златна зора", срещу които вече има официално обвинение за участие в престъпна организация, също присъстват на клетвата с разрешение от прокуратурата.

Утре гръцките народни представители избират новото ръководство на парламента. По предложение на управляващата партия СИРИЗА председателското място поема юристката Зои Констандопулу. Част от опозицията вече заяви, че подкрепя нейната кандидатура.

В понеделник депутатите ще гласуват вот на доверие на новото правителство на Алексис Ципрас, а от утре започват дебатите по програмната политика на коалицията от СИРИЗА и "Независими гърци".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!