Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Муудис" може да понижи рейтинга на Гърция

Две международни рейтингови агенции понижиха оценките си за Гърция, поради несигурност в отношенията между Атина и кредиторите. Агенция "Муудис" предупреди, че е възможно да понижи кредитния рейтинг на Гърция, поради "значителна несигурност за изхода от преговорите" за рефинансиране на дълга й. Часове по-рано друга рейтингова агенция - "Стандард енд Пуърс", понижи гръцкия рейтинг до В минус - само една степен над опасността за дефолт.

След безрезултатни преговори с Германия през седмицата правителството на СИРИЗА обяви, че няма да се откаже от премахването на икономиите, наложени от международните кредитори. Партньорите от еврозоната обаче отхвърлиха искането на Атина за краткосрочни заеми, които да запълнят гръцката хазна до намирането на компромис.

Правителството на Алексис Ципрас подготвя контраплан за спасяване на гръцката икономика. В Патра свалиха европейското знаме в знак на протест.

Европейската централна банка предупреди Атина,че от 11-ти февруари прекратява осребряването на гръцки държавни облигации. Коментарът на правителството е,че това решение е „политически натиск”, за да принуди Атина да подпише споразумение за продължаване на програмата по строги икономически мерки. Независими анализатори коментират, че Гърция е „пред катастрофа и тотална разруха”.

Гръцкият финансов министър Варуфакис заяви,че въпреки заплахите ,банковата система е абсолютно защитена и влоговете са гарантирани. В държавната хазна има средства само до края на февруари и при липса на споразумение с кредиторите, Атина фалира още в първите дни на март. Това е констатация, както на политици, така и на финансови експерти.

Икономическият екип на премиерът Алексис Ципрас е в трескава подготовка на конкретна програма, която да замени досегашните спасителни действия на кредиторите. Днес в парламента се очакваше началото на дебатите по вота на доверие към кабинета. Речта на Алексис  Ципрас ще бъде утре, съобщи говорителят на правителството ,защото се уточнява позицията на Гърция след натиска на кредиторите.

Гърците реагираха странно пред риска да излезнат от Еврозоната. Проведоха се спонтанни демонстрации в подкрепа на правителството.Кметът на Патра свали знамето на Европейския съюз от общината. С изявление,че  Европейския съюз работи срещу интересите на народите в цяла Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!